dimarts, 8 de febrer del 2011

DESPRÉS DE LA CANDELERA, CARNESTOLTES VA DARRERA!!!

CARNAVAL   2011                    JAPÓ i XINA   

Hola famílies,
Enguany a l’escola hem decidit donar protagonisme a diferents  civilitzacions  antigues. I com ja sabeu les de segon cicle són la xinesa i la japonesa. Per aquest motiu hem pensat que podríem venir disfressats de casa de xinesos i japonesos.
No vós apureu, ja veureu que és ben fàcil!!!

Com vestien a l’Antic Orient Llunyà?

JAPÓ
El vestit tradicional japonès és el kimono, una túnica llarga amb una faixa. Els kimonos es divideixen segons el patró que tenguin, l’estació en que es posa i l’edat de qui el porta. Així hi ha kimonos per a homes, dones ( solteres, casades i vídues) i nins/-es, i kimonos per  anar mudats i per dur cada dia. El  “del diumenges” du una jaqueta més curta lleugerament oberta. Segons el color del kimono expressen sentiments i situacions diferents. Van acompanyats d’ornaments com ventalls, joies…
En la seva gran majoria estan decorats amb diferents motius i colors que responen a una sèrie de normes segons l’estació de l’any.
Els homes usen dos tipus de kimonos diferents : el kaku-Obi o heko-Obi(El kimono informal i el formal) un Obi molt més estret que el de les dones.  El kimono formal, porta un haori que és una jaqueta, la mateixa manera que el kimono, però aproximadament la meitat de la longitud, que es porten a la part superior del kimono llarg. La jaquetes haori del kimono es porta lleugerament oberta. Els homes la majoria de les vegades porten el kimono negre, gris, blau o marró, colors apagats...
Per a fer-ho d’una manera senzilla i ràpida, amb una túnica llarga o bata amb corretja i amb una faixa ( cinturó ampla) a la cintura. Calcetins blancs amb manoletines o ballarines negres o xancles de platja.
Vós podeu recollir el cabell en forma de “monyo” alt amb agulles creuades o amb el cabell allisat, planxat.
Cadasqú hi posarà la seva salsa i els seus complements.
També si us fa il.lusió vós podeu vestir de samurais o ninjas, guerrers de l’antic Japó¨.

XINA

El vestit xinès de dona tradicional és el quipao. Té el coll tancat amb obertures als costats per a poder-se moure bé. Pot ésser màniga curta, màniga llarga o sense mànigues. Poden ser de diferents colors i estampats. Molts són florejats. Antigament eren de seda, molt suaus i lleugers.
Idò amb aquestes indicacions i afegint-hi uns calçons negres ja ho podeu tenir solucionat tan si és home com si és dona. Podeu dur també calcetins blancs i manoletines o ballarines negres...
Els podeu completar amb pentinats( cabells recollits tipus “ monyo” alt i amb agulles creuades per a subjectar-lo) ornaments i maquillatges.
A la Xina els emperadors anaven vestits de groc com a símbol del seu poder. Més avall en teniu un exemple amb una bossa de fems.
Aquí teniu un seguit d’idees que tal vegada ens poden ajudar: es pot elaborar amb bosses de fems, cartolina, tela de fieltro, qualsevol túnica que tingueu i la pogueu redecorar... Les lletres i símbols es poden fer amb cinta  aïllant negra.... A més jugau amb avantatge! Ja ens vàrem ambientar per al dinar oriental!
Au idò, ja podem posar fil a  l’agulla que ... ja ho sabeu ...
Per Carnaval, tot s’hi val!
Ahhhhh!!!!!!!! I pensau a guardar-lo perquè molt probablement el tornem a utilitzar per a final de curs!
 Mil gràcies una vegada més per la vostra col.laboració!  

Vols fer-te un capell xinès?


Amb aquests senzills passos pots aprendre fer el teu propi capell xinès. Ja veuràs què fàcil!

Necessites:
Cartolina
Silicona
Regla
Cinta setinada
Tisores

Pas a pas:

Per començar, avisarem a un adult perquè ens ajudi a tallar un cercle d'uns 60 cm de diàmetre sobre la cartolina. Després, traçarem una línia des de la vora del cercle fins al centre, seguint el seu radi, per això utilitzarem la regla com ajuda. Sobre aquesta línia tallarem amb les estissores i cada costat que ens quedi tallat ho fixarem amb silicona líquida. El que s'ha de fer per a aconseguir el capell és un con ampli amb la vora dels costats tallats.

Després agafarem la cinta setinada i amb ella farem una trena i l'enganxarem al centre del barret, i si volem li podem afegir un llacet al final de la trena, com un accessori decoratiu més. I ja està! Ja tens un autèntic barret oriental!



Na Nele, una alumna de tercer ja s'hi ha animat i... no li ha anat gens malament!




Un capell samurai ?
Els samurais eren temibles guerrers de l'antic Japó que portaven el kabuto o capell samurai. T'agradaria jugar a ser un d'ells? Idò primer has de crear el teu propi kabuto! Segueix els passos per a ser un guerrer samurai!





Necessites:


Una cartolina quadrada.

Pas a pas:

-         Has de doblegar en diagonal el full fins a tenir un triangle. Ara et quedarà un costat molt llarg .

- Idò les puntes que toquen al costat més llarg s'han de tornar a doblegar i us quedarà un quadrat petit que damunt d'ell tindrà dues parts en forma de triangle que es poden moure (eren les quals hem doblegat per a crear el quadrat, us en recordeu?).

- A continuació, has de doblegar cap a enrere els dos triangles que estan damunt del quadrat.

- I després, doblegar aquests mateixos costats altra vegada, però aquest cop cap endavant i fent-los un poc més petits, és a dir, per la meitat de la meitat.

- Ara, en la part inferior us quedaran dos triangles que no han estat doblegats.

- El triangle de davant l'has de doblegar com si volguessis tapar el que heu fet abans.

- Després, el tornes a doblegar, aquesta vegada per la meitat cap avall. I després altra vegada per la meitat. T’ha de quedar per sota dels dos triangles en forma d'antena que ja teniu.

-Finalment, amb el triangle que sobra per la part de darrere, ho heu de doblegar altra vegada de manera que us quedi un buit per a poder posar el cap.

-Ara només queda pintar-lo i decorar-lo com vulguis.

I ja està! Ha estat un poc embrollat però ha valgut la pena, no?



1 comentari:

  1. Molt bé! a més a més us ho passeu pipa, en Toni cada dia visita aquesta pàgina!

    ResponElimina